Hopp direkte til innhold

Hopp direkte til søk

Rivelsrud-familien selger Rica Hotels til Scandic

(Billingstad, 11. februar 2014) Jan E. Rivelsrud, med familie, har inngått en avtale om salg av Rica Hotels til Scandic. Kombinasjonen av Rica og Scandic vil utgjøre den ledende hotellaktøren i Norden. Rivelsrud-familien vil videreføre sitt hotellengasjement gjennom eiendomsselskapet Rica Eiendom.

Publisert: 11.02.2014

- Vi har i Scandic funnet en svært god havn og partner for Rica. Sammen vil selskapene utgjøre den ledende hotellaktøren i Norden, med et solid utgangspunkt for en kraftfull, videre vekst og reiselivsatsning. Rica og Scandic utfyller hverandre geografisk, og vil sammen gi gjestene flere valgmuligheter. Rica er sterke i Norge, mens Scandic har sin styrke i de øvrige skandinaviske landene. Alle ansatte i både Rica og Scandic legger sin ære i det gode vertskapet, og står på hver dag for å gi gjestene gode hotellopplevelser, sier Rica-grunnlegger Jan E. Rivelsrud.

Rica Hotels AS (Rica) består av 48 egne hoteller og 24 franchisehoteller, både i Norge og Sverige, med en god geografisk spredning. Selskapet er i vekst og åpner i 2014 Rica Ørnen Hotel i Bergen og Rica Havet Hotel i Bodø. Ricas egeneide hoteller har rundt 3000 medarbeidere, en årlig omsetning på om lag 2,6 milliarder kroner og eies av Rivelsrud-familiens selskap JGR Holding AS. Scandic er Nordens ledende hotellkjede med nær 150 hoteller i åtte land og 10 000 medarbeidere.

- Det har vært svært givende å få jobbe med de ansatte i Rica hver eneste dag i nesten 40 år. Jeg kan ikke få gitt nok ros til mine kolleger. De har sin definitive del av æren for at Rica i dag står fjellstøtt, med svært gode resultater å vise til. Når vi nå har fattet beslutningen om å selge, så er det med visshet om at salget gjør Scandic og Rica solid rustet for fremtiden, sier Rivelsrud.

Kombinasjonen av Rica og Scandic vil skape en toneangivende reiselivsaktør.

-   Rica passer perfekt for Scandic. Geografisk utfyller vi hverandre suverent, og vi er begge opptatt av å ta godt vare på våre gjester. Nå ser vi fram til å få anerkjente Rica-hoteller med attraktive beliggenheter med på vårt lag. Til sammen har vi 25 000 gjester hvert eneste døgn. De kan snart velge blant over 220 hoteller i hele Norden, der 13 000 dyktige medarbeidere vil bidra til å skape gode og minnerike opplevelser. Med Rica styrker vi ytterligere vår posisjon som Nordens ledende hotellkjede, sier Frank Fiskers, konsernsjef i Scandic.

Rivelsrud-familien vil videreføre eierskapet i Rica Eiendom Holding (Rica Eiendom), som har en eiendomsportefølje bestående av blant annet 22 hoteller. Porteføljen omfatter hoteller som Rica Holmenkollen Park Hotel, Rica Ishavshotel og Rica Nidelven Hotel. Forut for avtalen med Scandic er eiendommene Rica Hotel Alta, Rica Hotel No. 25 i Gøteborg og Rica Hotel Malmø fisjonert fra Rica Hotels og blitt inkludert i Rica Eiendoms portefølje.   

- Hotell- og reiselivsbransjen har alltid vært en viktig del av hverdagen for meg og min familie. Vi forlater ikke bransjen, men vil fokusere på utvikling av eiendomsporteføljen hvor vi har flere spennende prosjekter de kommende årene, blant annet Rica Havet Hotel i Bodø som åpner til sommeren. Samtidig ser vi frem til å jobbe tett med Scandic og Rica fremover, som er Rica Eiendoms største samarbeidspartner, sier Jan E. Rivelsrud. 

Transaksjonen forutsetter godkjennelse fra konkurransemyndighetene i Norge og Sverige.

For ytterligere informasjon og koordinering av eventuelle intervjuforespørsler, vennligst kontakt:

Geir Bjørlo, Corporate Communications, +47 915 40 000,
Håkon Rønning, Corporate Communications, +47 971 74 195,

 

Om Rica
Rica Hotels er en av Norges største hotellkjeder, med nærmere 80 hoteller i Norge og Sverige, samt Nordkapphallen. Kjeden har mange av Norges mest anerkjente hoteller og er i flere år på rad kåret til landets beste hotellkjede. Vår visjon er at vi i Rica Hotels skal være best på gjesteopplevelser. Derfor arbeider vi målbevisst med å utvikle våre medarbeidere til å være «Det Gode Vertskapet» for våre gjester. www.rica.no

 

Om Scandic
Hver dag jobber Scandics 10 000 medarbeidere med ett mål for øye - at du skal trives. Som Nordens mest bærekraftige hotellkjede har vi alltid fokus på miljø, sosialt ansvar og tilgjengelighet. Scandic er Nordens ledende hotellkjede med ca 150 hotell i 8 land og ca 30 000 hotellrom med en omsetning på 923 millioner EUR. Vi vil være mer enn bare et hotell - et sted hvor mennesker møtes, jobber og inspireres. www.scandichotels.no

 

Historien om Rica

Rica Hotels AS ble etablert i 1975 av Jan E. Rivelsrud, og startet med en restaurant i Oslo. I dag består Rica Hotels AS av 72 hoteller, egeneide og partnerhoteller, med god geografisk dekning i Norge og Sverige.

Rica-kjedens historie begynte i mai 1975 med etableringen av en restaurant i Oslo. I Bygdøy allé nr. 5 ble lokalene som tidligere hadde huset en bilforretning ominnredet til en moderne restaurant. Jan E. Rivelsrud hadde tidligere på våren reist rundt på kontinentet sammen med sin arkitekt for å studere hva slags restauranter som var populære på daværende tidspunkt. Resultatet ble etableringen av et helt nytt restaurantkonsept med det sirkusaktige navnet Bajazzo.

Det nye restaurantinnslaget, vegg i vegg med den ærverdige restauranten Bagatelle, ble en formidabel suksess. Den vellykkede Bajazzo-ideen ble etter hvert lansert i flere norske byer og er selve opptakten til det som i dag er landets ledende hotellkjede. 18 restauranter med konseptet ”Bajazzo” ble etablert før hotellvirksomheten begynte å gjøre seg gjeldende i kjeden.

Første hotell var oppkjøpet av Grand Hotel i Hammerfest (i dag Rica Hotel Hammerfest), som ble overtatt av Rica fra Hotell Invest AS allerede i 1975. Rica Hotels AS, eller som den gang het Rica Hotell- og Restaurantkjede AS, ble på papiret stiftet 6. juni i 1975.

Jan E. Rivelsrud sto som majoritetseier også den gang, men hadde med seg blant annet hans nå avdøde svoger prins Carl Bernadotte. Parallelt med restaurantveksten begynte altså ekspansjonen innen hotellnæringen. Det ble kjøpt opp eller inngått leieavtaler med hotellvirksomheter fra nord til sør.

Selv om Norge var hovedmarkedet for Rica Hotels, har det vært en underliggende strategi også å etablere seg i flere land. Den første etableringen utenlands skjedde i 1998 da Rica Hotels overtok City Hotels Holding AB med seks hoteller. I dag har kjeden syv hoteller i Sverige og samarbeidsavtaler med hotellkjedene Restel Hotel Group i Finland og Skene House i Scotland.

I 1990-årene ble Ricas restaurantkonsept bygget ned til fordel for rendyrket hotellvirksomhet. De aller fleste Rica-hotellene hadde imidlertid nå gode restauranter selv og flere av Ricas hoteller har i dag spesialisert seg på å gi gjestene også gode matopplevelser, og har blant annet vunnet prisen for beste hotellfrokost åtte år på rad.

I dag har Rica 72 hoteller, egeneide og partnerhoteller, med god geografisk dekning i Norge og Sverige. Dette inkluderer ærverdige hoteller, moderne hoteller, kurs- og konferansehoteller og fritidshoteller – tilrettelagt for et hvert opphold. Rica Hotels AS driver, foruten om sine hoteller, Nordkapphallen og Sápmi Park i Karasjok.

Rica Hotels har også flere spennende prosjekter på gang. I 2014 åpner Rica Ørnen Hotel i Bergen og Rica Havet Hotel i Bodø. Rica Hotels AS og Rica Eiendom eies i dag av Jan E. Rivelsrud med familie. 11. februar 2014 offentliggjorde Rivelsrud-familien at Scandic overtar Rica Hotels AS. Rica og Scandic vil sammen utgjøre den ledende hotellaktøren i Norden.


Viktige årstall

1975 – Første etablering i Rica Hotels historie med restaurantkonseptet Bajazzo

1975 – Første oppkjøp av hotell, som var Grand Hotel i Hammerfest

1994 – Rica Hotels blir som første hotellkjede notert på børs

1995 – Jan E. Rivelsrud utnevner Ole-Jacob Wold som ny konsernsjef i Rica Hotels. Rivelsrud fortsetter som styreleder i selskapet.

1998 – Rica Hotels blir etablert i Sverige

1999 – Rica Hotels nye hovedkontor på Billingstad i Asker blir innviet

2002 – Rica Eiendom AS skilles ut fra Rica Hotels ASA

2006 – Rica Hotels tas av børs

2011 - Styreleder og hovedaksjonær Jan E. Rivelsrud, overlater styreledervervet til Ole-Jacob Wold. Fredrik Utheim overtar som ny konsernsjef.

2014 - Scandic overtar Rica Hotels AS. Rica og Scandic vil sammen utgjøre den ledende hotellaktøren i Norden.

Del denne siden

Fant du det du lette etter?

Ja Nei
Få våre beste tilbud og nyheter på e-post Send

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Prisgaranti