Hopp direkte til innhold

Hopp direkte til søk

Historie

Rica Hotels AS ble etablert i 1975 av Jan E. Rivelsrud og prins Carl Bernadotte, og startet med en restaurant i Oslo. I dag består Rica Hotels AS av 76 hoteller, egeneide og partnerhoteller, med god geografisk dekning i Norge og Sverige.

Rica-kjedens historie begynte i mai 1975 med etableringen av en mindre restaurant i Oslo. I Bygdøy allé nr. 5 ble lokalene som tidligere hadde huset en bilforretning ominnredet til en moderne restaurant. Mannen bak restaurant ideen, Jan E. Rivelsrud, hadde tidligere på våren reist rundt på kontinentet sammen med sin arkitekt for å studere hva slags restauranter som var «in» på daværende tidspunkt. Resultatet ble etableringen av et helt nytt restaurantkonsept med det sirkusaktige navnet Bajazzo.

Det nye restaurantinnslaget, vegg i vegg med den ærverdige restauranten Bagatelle, ble en formidabel suksess. Den vellykkede Bajazzo-ideen ble etter hvert lansert i flere norske byer og er selve opptakten til det som i dag er landets ledende hotellkjede. 18 restauranter med konseptet ”Bajazzo” ble etablert før hotellvirksomheten begynte å gjøre seg gjeldende i kjeden. Første hotell var oppkjøpet av Grand Hotel i Hammerfest (i dag Rica Hotel Hammerfest), som ble overtatt av Rica fra Hotell Invest AS allerede i 1975.

Rica Hotels AS, eller som den gang het Rica Hotell- og Restaurantkjede AS, ble på papiret stiftet 6. juni i 1975. Jan E. Rivelsrud sto som majoritetseier også den gang, men hadde med seg blant annet hans nå avdøde svoger prins Carl Bernadotte. Som man ser av navnet, hadde stifterne allerede da store forhåpninger til den fremtidige virksomheten. Det foreligger ingen dokumentasjon for selve navnevalget ”Rica”, men det er lett å se ”Rica” som en navnekombinasjon av Rivelsrud og prins Carl.

Parallelt med restaurantveksten begynte altså ekspansjonen innen hotellnæringen. Det ble kjøpt opp eller inngått leieavtaler med hotellvirksomheter fra nord til sør. Selv om Norge var hovedmarkedet for Rica Hotels, har det vært en underliggende strategi også å etablere seg i flere land. Den første etableringen utenlands skjedde i 1998 da Rica Hotels overtok seks hoteller av City Hotels Holding AB. I dag har kjeden syv hoteller i Sverige og samarbeidsavtaler med hotellkjedene Restel Hotel Group i Finland og Skene House i Scotland.

I 1990-årene ble Ricas restaurantkonsept bygget ned til fordel for rendyrket hotellvirksomhet. De aller fleste Rica-hotellene hadde imidlertid nå gode restauranter selv og flere av Ricas hoteller har i dag spesialisert seg på å gi gjestene også gode matopplevelser.

Iherdig arbeid og en klar visjon fra Jan E. Rivelsrud har ført til det vi ser i dag – 76 hoteller, egeneide og partnerhoteller, med god geografisk dekning i Norge og Sverige. Dette inkluderer ærverdige hoteller, moderne hoteller, kurs- og konferansehoteller og fritidshoteller – tilrettelagt for et hvert opphold. Rica Hotels AS driver foruten om sine hoteller Oslo Kongressenter, Nordkapphallen og Sápmi Park i Karasjok. Rica Hotels har også flere spennende prosjekter på gang. I 2014 åpner Rica Ørnen Hotel i Bergen og Rica Havet Hotel i Bodø.

11. februar 2014 inngikk Rivelsrud-familien avtale om salg av Rica Hotels til Scandic. Rivelsrud-familien vil videreføre sitt hotellengasjement gjennom eiendomsselskapet Rica Eiendom.

Del denne siden

Fant du det du lette etter?

Ja Nei
Nøkkeltall

1975 – Første etablering i Rica Hotels historie med restaurantkonseptet Bajazzo

1975 – Første oppkjøp av hotell som var Grand Hotel i Hammerfest

1994 – Rica Hotels blir som første hotellkjede registrert på børs

1998 – Rica Hotels blir etablert i Sverige

1999 – Rica Hotels nye hovedkontor på Billingstad i Asker blir innviet

2002 – Rica Hotels ASA og Rica Eiendom AS fusjonerer

2007 – Rica Hotels går av børs

2011 - Styreleder og hovedaksjonær Jan E. Rivelsrud, overlater styreledervervet til tidligere konsernsjef Ole-Jacob Wold. Fredrik Utheim overtar som ny konsernsjef.
Få våre beste tilbud og nyheter på e-post Send

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Prisgaranti